top of page
התמודדות עם דיכאון

דיכאון היא מלה שמשמשת בשיח היומיומי לתיאור של מספר מצבים רגשיים כמו: עצבות, תסכול, אכזבה ולפעמים גם תשישות. עם זאת, בשפה המקצועית הקלינית המונח "דיכאון" או "דיכאון מג'ורי" נבדל מהפירוש היומיומי שלו בשלושה אופנים עיקריים:

  • דיכאון מג'ורי הוא חזק יותר מבחינת השפעתו על האדם

  • דיכאון מג'ורי נמשך זמן רב יותר (לפחות שבועיים)

  • דיכאון מג'ורי פוגע באופן משמעותי בתפקוד היומיומי

בהמשך המאמר, המילה "דיכאון" תתחייס לדיכאון מג'ורי (שמוכר גם כדיכאון קליני).

אנשים רבים שחווים את הסימפטומים של דיכאון מתחילים לתהות אם יש משהו ממש לא בסדר שקורה להם. פחד נפוץ אחד הוא שהם אולי משתגעים. לרוע המזל, תגובות והערות מאנשים אחרים כמו "פשוט צא מזה!" או "תתאפס על עצמך!" הן לא מאוד מועילות.

למרות שאתם אולי מרגישים לבד במאבק נגד מצב הרוח הירוד, המציאות היא שאנשים רבים חווים את ההרגשה הזו מדי פעם, או אפילו לעיתים קרובות. למעשה, ההערכה היא ש 1 מכל 4 אנשים יחווה מצב רוח דיכאוני משמעותי בנקודה כלשהי בחייו.

דיכאון יכול להשפיע על כל אדם בכל שלב בחיים. אתם יכולים להיות מופנמים או מוחצנים, פעילים חברתית או ביישנים, צעירים או מבוגרים, גבר או אישה וכד'. לא משנה לאיזה קבוצה אדם משתייך, הוא יכול לחוות דיכאון. אז זיכרו, אתם לא לבד בזה.

תסמינים של דיכאון

הפסקאות הבאות מתארות תסמינים (סימפטומים) שונים של דיכאון. אתם יכולים לגלות שאתם חווים את כל הרגשות או ההתנהגויות האלו או רק את חלקן. כמו כן, עשויים להיות הבדלים רבים במספר התסמינים או בעוצמתם בין אנשים שונים הסובלים מדיכאון.

 

מצב רוח

דיכאון מוגדר כהפרעת מצב רוח (Mood Disorder). אנשים הסובלים מדיכאון מתארים מצב רוח ירוד שנמשך לפחות שבועיים. בצורות מתונות יותר של דיכאון, אנשים לא בהכרח מרגישים רע לאורך כל היום אבל עדיין מתארים השקפה מדוכדכת ותחושה של עגמומיות. מצב הרוח שלהם עשוי לעלות בעקבות חוויה חיובית, אך ליפול שוב לאחר אכזבה קטנה. במצבים של דיכאון חמור, מצב רוח ירוד עשוי להימשך לאורך כל היום ולא להתרומם גם כשקורים דברים חיוביים. מצב הרוח עשוי לעלות ולרדת במהלך היום – הוא יכול להיות גרוע יותר בבוקר ולהשתפר (באופן יחסי) אחר הצהריים, למשל. פרט לתחושת עצבות, רגש נוסף הנפוץ בדיכאון הוא חרדה.

 

חשיבה

אנשים הסובלים מדיכאון חושבים בצורה מסוימת, והחשיבה הזו היא מרכיב מרכזי בדיכאון. היא מרכזית כתסמין של דיכאון לא פחות מרגשות או תחושות גופניות. אנשים בדיכאון נוטים להסתכל על עצמם באור שלילי. הם עוסקים הרבה בכמה רע הם מרגישים, כמה העולם והחיים מלאים בקשיים, כמה חסר תקווה העתיד נראה, ועל האפשרות שדברים לעולם לא ישתפרו. אנשים בדיכאון לרוב ירגישו אשמה ויאשימו את עצמם בהכל, כולל בכך שהם חושבים באופן שלילי. לרוב, תחושת הערך העצמי והביטחון העצמי שלהם הופכת לנמוכה מאוד.

 

גופני

חלק מהאנשים חווים תסמינים גופניים של דיכאון:

  • דפוסי שינה יכולים להשתנות. חלק מהאנשים מתקשים להירדם, או שהשינה שלהם מופרעת בקלות, אחרים ישנים יותר ומתקשים להישאר ערים.

  • התיאבון יכול לרדת ועשויה להתרחש ירידה במשקל עבור חלק מהאנשים, ואצל אחרים עלייה בתיאבון ובמשקל.

  • החשק המיני עשוי לרדת.

  • רמת האנרגיה יכולה לרדת, וכמוה גם המוטיבציה לעשות פעילויות שגרתיות. אנשים בדיכאון עשויים להפסיק לעשות דברים שהם נהנו מהם בעבר בשל תחושת חוסר מוטיבציה או תשישות.

 

קשר עם אנשים אחרים

אנשים רבים הסובלים מדיכאון דואגים לגבי הקשרים הבין אישיים שלהם. הם יכולים להרגיש לא מרוצים ומאוכזבים מהמשפחה שלהם או מקשרים קרובים אחרים. הם יכולים להרגיש ביישנות וחרדה בחברת אנשים ובייחוד בקבוצה. הם יכולים להרגיש בודדים ומבודדים, ויחד עם זאת גם להרגיש שאינם רוצים או מסוגלים לפנות לאחרים, גם כשיש להם הזדמנויות לעשות זאת.

מה הגורמים של דיכאון?

חשוב להבין שדיכאון הוא לרוב לא תוצאה של גורם יחיד, אלא קרוב לוודאי שילוב של מספר גורמים. ניתן לחלק את הגורמים האלו לשתי קבוצות: ביולוגיים ופסיכולוגיים. במקרים רבים של דיכאון ישנו שילוב בין גורמים שונים משתי הקבוצות, אך סוג הגורמים לרוב משתנה בין אדם לאדם.

גורמים ביולוגיים

 

גורמים גנטיים

דיכאון פעמים רבות "עובר במשפחה". מכך מסיקים כי אנשים עשויים לרשת מהוריהם גנים שהופכים אותם ליותר פגיעים לדיכאון. עם זאת, אדם יכול לרשת פגיעות מוגברת למחלה (דיכאון) אך לא בהכרח לסבול מהמחלה עצמה. למרות שאנשים רבים עשויים לרשת את הפגיעות הזו, חלק גדול מהם יכולים לא לחוות הפרעת דיכאון כלל.

 

הורמונים

מחקרים מצאו שישנם שינויים הורמונליים שמתרחשים בדיכאון. המוח עובר שינויים מסוימים לפני ובמהלך אפיזודה (פרק זמן כלשהו) דיכאונית. כתוצאה מכך, עשויה להתרחש תת-פעילות, או פעילות יתר של הורמנים מסוימים, אשר תגרום לתסמינים של דיכאון.

 

כימיקלים של המוח (נוירוטרנסמיטורים)

תאים במוח מתקשרים אחד עם השני באמצעות חומרים כימיים הנקראים נוירוטרנמיטורים (בעברית: מוליכים עצביים). ההנחה המדעית הרווחת היא שבזמן דיכאון יש ירידה בפעילות של נוירוטרנסמיטור כזה או אחר (למשל סרוטונין או דופמין). כתוצאה מכך, ישנה הפרעה באזורים במוח שאחראיים על תפקודי שינה, תאבון, דחף מיני ומצב ורוח. תת הפעילות הזו עשויה לגרום למספר תסמינים של דיכאון (כמו חוסר/יתר בשינה ותיאבון). תרופות נוגדות דיכאון רבות מסייעות בהגברת הפעילות של אותם נוירוטרנסמיטורים במוח.

גורמים פסיכולוגיים

חשיבה

דפוסי חשיבה רבים קשורים לדיכאון, בניהם:

  • נטייה לראות דברים באופן שלילי

  • לקיחת אחריות על אירועים שליליים אבל לא על חיוביים

  • אמונה בחוקים נוקשים לגבי האופן בו צריך להתנהג

  • הנחה שאתה יודע מה אחרים חושבים, ושהם חושבים עליך לרעה.

 

אובדן

אנשים חווים אובדנים שונים במהלך החיים, כמו: אובדן של אדם אהוב בשל פטירה או פרידה, אובדן של עבודה, אובדן של קשר, אובדן של מערכות תמיכה, אובדן של הערכה מצד אחרים וכדומה. חווית האובדן פעמים רבות גורמת לדיכאון.

 

תחושת כישלון

חלק מהאנשים תולים את האושר שלהם בהשגה של מטרות מסוימות, כמו: ציונים גבוהים במבחנים, קבלה לעבודה מסוימת, רווחים כספיים, או מציאת בן זוג לחיים. אם מאיזשהי סיבה הם לא מצליחים להשיג את המטרות האלה, הם עשויים להרגיש שהם נכשלו. תחושת הכשלון הזו בתורה עשויה לגרום או להגביר דיכאון.

 

מתח נפשי

הצטברות של אירועי חיים מלחיצים עשויה גם לגרום לדיכאון. אירועים כאלו כוללים למשל: תקופות של אבטלה, דאגות כלכליות, משברים משמעותיים עם בני הזוג, ההורים או הילדים, מחלה, ושינויים גדולים בנסיבות החיים (כמו מעבר לעיר אחרת או הגירה).

לחצו לקריאת החלק השני של המאמר:

חלק ב' - התמודדות עם דיכאון

bottom of page