top of page

טיפול בחרדת טיסה
 
טיסה היא אחד מאמצעי התחבורה המהירים והנוחים ביותר, והיא מאפשרת לאנשים לבקר בארצות או מדינות אחרות מסביב לעולם בזמן קצר. בעוד שרוב האנשים מרגישים בנוח עם טיסות ויכולים ליהנות מיעילותן, חלק לא קטן מהאנשים חווים פחד עוצמתי מטיסות.

חרדת טיסה, או פחד מטיסות, מוגדרת כפוביה ספציפית שנכללת בקטגורית החרדות. משמעותה היא שהאדם חווה פחד עקבי ועוצמתי כתוצאה מטיסות, מצבים הקשורים לטיסות או מחשבות על טיסה. לרוב, אדם הסובל מפחד מטיסות ינמע מהן או יטוס עם הרגשת חרדה אינטנסיבית, שיכולה גם לבוא לידי ביטוי בהתקפי חרדה. כ 20-30% מהאנשים דואגים או חוששים לטוס במידה כלשהי, ובין 2-10% מהאנשים מוגדרים כסובלים מפוביה מטיסות.

פרט לאנשים הסובלים מפוביה מטיסות, חלק מהאנשים מפחדים ונמנעים לטוס בגלל הפרעת פאניקה ו/או קלסטרופוביה, כלומר הם מפחדים מהאפשרות של לחוות התקף חרדה או מלהיות סגורים במטוס במהלך הטיסה. עם זאת, בניגוד לאנשים הסובלים רק מפוביה מטיסות, אנשים עם קלסטרופוביה חרדים גם ממצבים אחרים בהם הם מרגישים שלא יוכלו לברוח במידה ויחוו התקף חרדה.

Image by Sacha Verheij

סימפטומים של חרדה

הסימפטומים של פוביה מטיסות דומים לאלו של כל הפוביות הספציפיות. הסימפטומים הגופניים של הפחד עשויים לכלול:

 

  • דופק מואץ

  • הזעה

  • נשימה מהירה

  • רעידות

  • חוסר נוחות בבטן או במערכת העיכול

  • תחושת סחרחורת

 

בפן המחשבתי הפחד עשוי לבוא לידי ביטוי במחשבות חוזרות על מצב של סכנה, קושי להתרכז וחשיבה מעורפלת.

כאמור, חלק יחוו את הסימפטומים האלו ממחשבות לקראת הטיסה (לפעמים שבועות לפני הזמן ואפילו רק מהרעיון של לטוס), חלק יתחילו להרגיש כך כבר בנסיעה ובשהות בשדה התעופה, וחלק יחוו אותם רק בטיסה עצמה או בחלקים ממנה (בהמראה, בנחיתה או בכיסי אוויר).

מה גורם לחרדת טיסה?

בדומה לפוביות אחרות, גם הגורמים לחרדת טיסה משתנים ולא תמיד ניתן להצביע בוודאות על סיבה מסוימת שהובילה להתפתחות החרדה. חרדת טיסה מתפתחת לרוב בילדות או באמצע שנות ה-20, ויותר אצל נשים מאשר גברים. בין הגורמים השונים ניתן למנות:

  • נטייה ביולוגית (גנטית) לחרדה – הסיכוי של אדם לפתח פוביה עולה משמעותית אם בן משפחתו סובל מחרדה או פוביה כלשהי.

  • מאפיינים אישיותיים – הדרך בה אנשים מפרשים גירויים מסוכנים עשויה להשפיע על התפתחות חרדת טיסה. כלומר, אם לאדם יש הערכה מוטה או מוגזמת לסבירות שתתרחש קטסטרופה הוא בסיכון רב יותר לפתח פוביה. לדוגמא: אם אדם חווה במהלך טיסה כיסי אוויר, רעשים חזקים או חוסר נוחות גופנית כתוצאה משינויים בלחץ האויר. כל הגורמים האלו עלולים להוות טריגרים להתפתחות חרדה. כמו כן, כשחרדה מתפתחת במהלך הטיסה, האדם עשוי לקשר אספקטים שונים של טיסה לפחד ולהתחיל לפחד מהם בעתיד.
    כמו כן, אנשים שמרגישים צורך להיות בשליטה מתמדת עשויים להרגיש חוסר נוחות או חרדה מטיסות, בהן הם צריכים לוותר על השליטה לטייס שהם אינם אפילו רואים ולהכיל את חוסר הוודאות שלהם לגבי גורמים שונים בטיסה (רעשים, תנודות, שינויים במסלול).

  • טראומה – חוויה של "טיסה קשה" יכולה לגרום לפחד מטיסות. זו יכולה להיות טיסה עם: מערבולות אוויר רבות, תקלות טכניות כאלה או אחרות, עיכוב בנחיתה (ואז המטוס נאלץ לעשות "סיבובים" באוויר), או נחיתת חירום.

  • למידה – זה לא תמיד חוויה אישית מטיסה שגורמת לפחד. אדם עשוי לשמוע חוויות של אחרים על טיסות "קשות" או דיווחים בחדשות על תקלות ואירועים שקשורים לתעופה. למרות שהתרסקויות הן נדירות ביותר, החדשות מדווחות רק על אסונות ולמעשה יוצרות הטיה מחשבתית שאסונות קורים לעיתים קרובות יותר מאשר הסטטיסטיקה במציאות. אנשים עשויים "ללמוד" מכך שטיסה היא דבר מסוכן. במקרים אחרים, אנשים פשוט לומדים מידע מוטעה לגבי הסכנות והבטיחות בטיסות.
    סוג אחר של למידה יכול לקרות במהלך טיסה, אם אדם יושב ליד בן משפחה, חבר או אפילו אדם זר שחווה חרדה משמעותית בטיסה ולומד מכך שטיסה היא דבר שצריך לפחד ממנו.

  • מצבי חיים מלחיצים – לפעמים פחד מטיסה לא קשור בכלל לטיסה עצמה. זה יכול להיות אירוע חיים מלחיץ או מאתגר שקורה בתקופת הטיסה (חתונה, לידה, שינוי במקום העבודה, אובדן, תאונה) או אפילו אירוע מאתגר שהטיסה היא אמצעי ההגעה אליו, כמו הרצאה או ראיון עבודה בחו"ל. במצבים כאלה שקורים לקראת טיסה, רמת החרדה והלחץ הגבוהות מהרגיל יכולות לגרום להתפתחות של פחד מטיסות.

מה משמר את הפחד מטיסות?

  • הימנעות – כמו בכל הפוביות, בכל פעם שאדם החרד מטיסה נמנע מלטוס הוא מרגיש הקלה בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הוא למעשה מעצים את פחד כיוון שבהימנעות הוא למעשה "מאשר לעצמו" שהוא ניצל ממצב מסוכן.

  • חרדת ציפייה – אנשים המפחדים מטיסות לרוב חרדים מהטיסה שבועות ואף חודשים לפני הטיסה. הם חווים מחשבות רבות בסגנון של "מה יהיה אם..." בכל פעם שהם חושבים על הטיסה. הם מדמיינים תרחישים קטסטרופליים שיקרו למטוס או להם עצמם בשל עוצמת הפחד. פעמים רבות חרדת הציפייה תגרום לאנשים לבטל את התוכנית לטוס, ובכך תגרום להימנעות.

  • מאבק עם החרדה – גם אנשים שטסים לעיתים קרובות עשויים לסבול מחרדת טיסה ואף להעצים אותה מטיסה לטיסה. זה קורה מכיוון שבמהלך הטיסה הם נאבקים בחווית החרדה והפחד ומנסים להעלים אותה בכל מחיר. הם טסים במצב של "כוננות מוגברת", לרוב תופסים בחוזקה את משענות הידיים ונמנעים מכל עיסוק פנאי בטיסה כדי להיות מוכנים לכל תרחיש. פעמים רבות ההתמודדות עם החרדה תעשה בעזרת ובתלות ב"אמצעי ביטחון" כמו שתיית אלכוהול, כדורי שינה, כדורי הרגעה או חפצים שמביאים מזל טוב. כל ההתנהגויות האלה משמרות ומחזקות אצלם את הפחד מטיסות בשל המסקנה שהם שרדו את הטיסה או ניצלו רק בזכות עירנותם המוגברת, הכדורים וכו'.

Image by JESHOOTS.COM

האם יש לי חרדת טיסה?

יתכן שיש לכם חרדת טיסה אם אתם:

  • חווים חרדה עוצמתית ו/או התקפי חרדה כשאתם חושבים לטוס, מתכוננים לטיסה או טסים

  • לא טסתם מעולם או שנמנעתם מטיסות מספר שנים

  • טסים רק כשזה הכרחי לגמרי, עם חרדה רבה

טיפול בחרדת טיסה

פחד מטיסות הוא בהחלט משהו שניתן לטפל בו, וטיפול בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) הוא יעיל ומתאים לכך בדיוק. דרך עבודה ב CBT ניתן לעזור לאנשים החרדים מטיסות להפחית בצורה משמעותית או להעלים לגמרי את הפחד לטוס.

בהתאם לגורמים השונים שבעקבותם יכולה להתפתח חרדת טיסה, השלב הראשון בטיפול יהיה להבין ממה בדיוק אתם מפחדים. חלק מהאנשים מפחדים שהמטוס יתרסק ואחרים מפחדים יותר מהחרדה שהם חווים. בעזרת ההבנה הזו אתאים את הטיפול לחוויה האישית שלכם ועל התמודדות איתה.

אני מתחיל בהדרכה על חרדה ופחד ועל התגובה של הגוף לפחד. משם אני מלמד תרגילים לנשימה והרפיה כדי להשקיט את אזעקת השווא של הגוף שמופעלת כשאדם חווה חרדה. לאחר מכן, נכיר ונשתמש בכלים מחשבתיים (קוגניטיביים) כדי להתמודד עם מחשבות מדאיגות והטיות חשיבה שעולות סביב נושא הטיסה.

כמו בכל פוביה, חשיפה לגירוי מעורר הפחד היא המפתח. בעזרת שימוש בסרטונים, קטעי קול וסימולציית מציאות מדומה, אני יכול לדמות את חוויית הטיסה משלב ההתכוננות בבית, ההמתנה בשדה התעופה, דרך כל שלבי הטיסה מההמראה ועד לנחיתה. כך, מתאפשר למטופלים להרגיש את חוויית הטיסה, וגם להתאמן בכל התרגילים והכלים שנלמדו להתמודדות עם הפחד בזמן אמת ובסביבה בטוחה ומאפשרת.

לבסוף, אני משתמש בעקרונות של טיפול מבוסס מיינדפולנס כדי ללמד את המטופלים איך לחוות ולהתבונן בתגובת החרדה שלהם, בלי להיאבק בה מצד אחד, ובלי להרגיש שהם מנוהלים על ידה מהצד השני.

לשיחת ייעוץ ללא עלות או לתיאום פגישה
צרו איתי קשר

או, שלחו לי הודעה ואחזור אליכם בהקדם

Thanks! Message sent.

bottom of page